Reisverslag Camino Portugues kustroute Oktober 2018

Dag 1 We zijn aangekomen in Porto. Omdat we zo vroeg waren hebben we gelijk de metro gepakt en zijn naar het oude centrum gereden. Wat een mooie stad, heerlijk langs de Douro geflaneerd en op terrasjes genoten van een lekkere cocktail. Het klikte gelijk erg leuk tussen alle deelnemers wat natuurlijk ook altijd even spannend is. Vanaf morgen gaan we de Camino lopen. Ik wens Inge, Marie Louise, Josien en Hilde een buen Camino toe!

Dag 2 Onze eerste 23 km hebben we erop zitten. We zijn vandaag gestart bij ons hotel in Mathosinos . We waren al snel bij de zee waar een mooi pad ligt wat we de hele dag hebben gevolgd. Erg mooi mede ook door het heldere weer. Bij een klein vissersdorpje kregen we een demonstratie van een lieve vissersvrouw hoe de inktvis wordt geprepareerd. Het was mooi weer maar rond 14.00 begon het te betrekken. Al snel liepen we in de stromende regen en kwamen door en door nat aan in het hotel in Vila do Conde. Nu na een warme douche lekker even relaxen onder een warm dekentje.

Dag 3 We zijn nu in Esposende. We kwamen vanmiddag rond 16.00 aan bij het hotel na 22 km gelopen te hebben. Het eerste wat we vanmorgen hebben gedaan is onze schoenen drogen met de föhn. Ze waren nog in en in vochtig van de regen van de vorige dag.
Maar wat begonnen we de dag daarna heerlijk. We kwamen de ontbijtzaal binnen er stond een ontbijtbuffet met een ruime keuze. We voelde ons erg verwend.
Na het ontbijt richting de zee waar we begonnen aan onze etappe. Het was mooi helder weer en de zee had schuimende witte golven wat erg mooi was. Veel pelgrims van de afgelopen 2 dagen komen we steeds tegen. Onderweg worden er wat ervaringen gedeeld. We hebben heerlijk gelopen en ieder voor zich voelt dat we langzaam in de flow komen.
Morgen gaan we best wel een zware dag krijgen dus na een lekker etentje en onze boodschappen voor morgen te hebben gedaan liggen we nu allemaal te relaxen in ons bed.

Dag 4 We zijn na 27 km in Viano do Castelo aangekomen. Wat een zware maar toch zo speciale en mooie dag. We kwamen onderweg bij een mooie kerk waar de priester ons de stempel gaf. We mochten voor het altaar gaan staan waar hij ons de zege heeft gegeven voor een behouden tocht naar Santiago. Daarna wilde hij graag met ons op de foto.
De weg die we moesten belopen was vaak steil en vol met klinkers wat het lopen bemoeilijkte. De zee hebben we niet vaak gezien maar we vonden het prettig om ook eens door het binnenland te lopen. Het was een dag met hobbels en kuilen maar ook van een gevoel van verbondenheid met elkaar en voor sommige nieuwe inzichten.
Nu na lekker gegeten te hebben en nog snel boodschappen voor morgen gehaald te hebben, genieten we van een welverdiende rust.

Dag 5 We zijn vandaag overgevaren naar Spanje. Na een 9 km gelopen te hebben kwamen we in Caminha waar de boot al lag te wachten voor vertrek. Het is iedere keer weer een apart gevoel om dan aan te komen in Spanje. Even een lekker bakje koffie gedronken voor we de steile klim aangingen op weg naar A Guarda. Na 5 km waren we daar.
Nadat we ingecheckt waren in het hotel zijn we een heerlijke salade gaan eten bij de haven. Vanavond tapas en een wijntje.
We kijken terug op een heerlijke relaxed dagje.

Dag 6 Van A Guarda naar Viladesuso een etappe van 17 km. Wat hebben we genoten de zee rook zo lekker. Lopen in stilte met op de achtergrond het geluid van de branding. Onderweg zaten er vissersmensen een percebes, soort mossel, schoon te maken. De vrouw legde uit dat het een gevaarlijk werk is om de mossel te pakken tussen de scherpe rotsen die vaak glad zijn.
Eenmaal aangekomen bij hotel Glasgow zijn we na gedoucht te hebben achter het hotel op de rotsen gaan zitten. Sommige met een boek andere alleen om dicht bij het water te mijmeren.
Hier op de kamer kijk je vanuit het bed zo op de zee. Wat willen we nog meer?!

Dag 7 Gisteravond hebben we de dag afgesloten met een mooie zonsondergang maar ook met een avond waar we ontzettend gelachen hebben. Heerlijk is dat!
Vanmorgen begonnen we de dag met een ontbijtbuffet waar voor ieder genoeg keuze was. Vol energie zijn we op pad gegaan. Een etappe van 20 km naar Ramallosa. Wat hebben we genoten. 's Middags zijn we een stuk van de weg gelopen en kwamen bij de rotsen waar we onze lunch hebben genuttigd met zicht op de golven.
Iedere keer ben ik toch verbaasd hoe onbekend dit stuk Spanje is voor de toerist. Prachtig is de natuur hier!
Om 16.00 kwamen we aan op onze overnachtingplaats Pazo Pias een vroeger klooster waar je een stilte en rust voelt. Heerlijk om hier bij te komen.

Dag 8 Vandaag was voor iedereen een zware dag om te lopen maar ook een speciale dag omdat er zoveel bijzondere gebeurtenissen waren. We zijn gelopen naar Vigo een etappe van 25 km. In het begin was het moeilijk om de route op te pakken en zijn we via een omweg erop gekomen. Daardoor zijn we op plekjes geweest die super mooi waren, dus al bij al was die omweg de moeite waard.
De mooie kustweg hebben we vaarwel moeten zeggen omdat vanaf morgen de weg meer in het binnenland gaat lopen.
Nu zijn we in de grote stad Vigo waar het geluid van het verkeer en de stank van de uitlaatgassen ons, na een week stilte, niet kunnen bekoren.
Morgen zo snel mogelijk weer in de natuur gaan lopen richting Redondela.

Dag 9 We hebben nog 4 dagen te gaan, nog een 95 km. Wat gaan deze weken hard. Wanneer ik naar de groep kijk dan zie ik dat er wat moois is gegroeid onderling. We lachen, huilen en genieten. Het mooie is dat we het samen doen en dat doet me goed wanneer ik dat zo aanzie.
Vanmorgen hebben we in overleg de taxi gepakt om de 5 km uit Vigo te gaan. We wilde zo snel mogelijk uit de drukte.
Eenmaal in de bossen keken we uit over de grote stad. Lekker onderweg gepicknickt en op ons gemak naar Soutoxusio gelopen waar ons hotel ligt. Een hotel wat afgelegen ligt tegen een meer.
Vanuit het slaapkamerraam hebben een wonderschoon uitzicht. Maar toen we om 17.00 beneden kwamen was er geen eigenaar geen personeel, echt niemand. We kunnen hier niet eten, drinken niet te geloven. Dus zijn we naar een dorp verderop gelopen om wat boodschappen te doen en een hapje te eten. Daarna met de taxi terug naar een stil hotel.
Morgen eens met de eigenaar praten dat dit toch echt niet kan.
Uiteindelijk hebben we deze dag een etappe gelopen van 19 km.

Dag 10 Na een discussie in het hotel vanmorgen kwam de hoteleigenaar ons tegemoet in de vorm van een korting op het bedrag wat ik moest afrekenen. Gelukkig was er een goed ontbijt.
Van Redondela naar Pontevedra een etappe van 17 km. Erg mooi was het en heerlijk om te wandelen door de bossen en landerijen.
Eerst kwamen we door Arcade met zijn mooie Romaanse brug. Daarna was het even steil omhoog en liepen we het pad door de bossen. Midden in het bos stond een echtpaar met koffie/thee/fruit en koeken voor de pelgrims waar we bijzondere gesprekken hadden met een meisje wat alles had verkocht en de wereld rondtrok. In Griekenland had ze van de Camino gehoord en nam daar het vliegtuig naar Madrid, kocht de benodigde spullen en is nu de Portugues aan het lopen.
Ook een Canadese vrouw, van in de 70,die alleen op pad is. Ze schildert onderweg haar tocht in een boekje en speelt fluit in een kapelletje. Een bijzondere vrouw is ze.
We overnachten in een mooi hotel in Pontevedra. Vanavond zijn we het stadje in geweest en hebben daar heerlijk gegeten was weer een dag die we afsluiten met een voldaan gevoel.

Dag 11 Na in het hotel een 1e stempel in onze credencial te laten zetten zijn we om half 9 vertrokken.
Het was vandaag ontzettend koud. We hadden ons voorbereid op flinke regenbuien die 'smiddags zouden komen. Gelukkig viel het allemaal mee, uiteindelijk waren het 2 kleine buitjes en waren we net op tijd in het hotel.
De route vandaag was afwisselend met bos, landerijen en druivenvelden. We kunnen merken dat we dicht tegen Santiago aanzitten omdat we steeds meer pelgrims tegenkomen.
Onze etappe van vandaag was 22 km. We waren om 15.00 in hotel Sena waar we gelijk de bar in zijn gedoken om ons te trakteren op een heerlijk glas sangria.
Volgens de km palen is het nog ongeveer 43 km naar Santiago. We hopen dat we de laatste dagen droog kunnen lopen want ze houden erg veel regen.

Dag 12 We zijn na 21 km aangekomen in Padron. Het was een dag met alle weertype. We hebben flinke regen gehad, wind, hagel, onweer maar ook een lekker zonnetje. Dus de jassen en poncho gingen aan en uit.
Het was weer een mooie etappe door bossen en landerijen. Maar ook door kleine dorpjes waar we bij iedere kerk probeerde of de deur open was. We hebben lekker warm gezeten in cafés om warme koffie en soep te eten, dat deed ons wel goed na die plensbuien.
Nu zijn we in hotel Scala net buiten Padron, een mooi hotel waar we tot rust kunnen komen. We hebben afgesproken dat we morgen vroeg vertrekken om op tijd in Santiago aan te komen.

Dag 13 We zijn aangekomen! Om 13.00 kwamen we aan op het plein. We hebben het volbracht. Ik ben ontzettend trots op Inge, Hilda, Marie Louisa en Josien. We kijken terug op een mooie Camino waar we met zijn allen regelmatig de diepte zijn ingegaan. Maar door een gevoel van verbondenheid was het fijn om dit als groep aan te gaan. Nu nog genieten van het mooie Santiago de Compostella!!

Dag 14 Na nog even snel wat winkeltjes te hebben bekeken hebben we om 11.00 de taxi naar het vliegveld gepakt om aan onze thuisreis te beginnen. We kijken terug op een mooie camino die we in ons hart meedragen.