Camino Ingles September 2018

Dag 1 Zijn we aangekomen in Santiago de Compostella. We zijn met de bus naar het centrale busstation gegaan vanwaar we de bus hebben gepakt naar Ferrol. Daar hebben we onze eerste overnachting in hotel Almendra.

Dag 2 We zijn vanmorgen een beetje laat van start gegaan. Gisteren hadden we geen mogelijkheid om nog boodschappen te doen en vanmorgen ging pas laat de supermarkt open. Eenmaal onze proviand voor vandaag gekocht te hebben zijn we goed van start gegaan. Het was mistig en nog koud. Maar om 11.00 brak het zonnetje door en werd het al snel warm. Ieder liep op zijn eigen tempo en genoot van het mooie pad. Na 18 km kwamen we in Pontedeume aan. Een plaatsje in een mooie baai. Een deel van de groep ging zwemmen ,de andere rusten en een drankje op het terras nuttigen. Heerlijk om zo te kunnen relaxen na zo'n inspanning. We hebben de dag afgesloten in een klein restaurantje met lekkere hapjes. Nu rusten en energie opdoen voor morgen want dan hebben we een etappe van 20 km met aardig wat klimmetjes

Dag 3 2 deelneemsters namen vanmorgen het besluit om vandaag even pas op de plaats te nemen. Goed dat ze maar hun lichaam luisteren. Dus zijn we met zijn vieren op stap gegaan. De etappe begon met een super steile klim waarvan we er deze dag nog enkele zouden krijgen. Maar toen we eenmaal boven waren hadden we mooie vergezichten. Het pad ging door mooie bossen en velden. Af en toe verharde weg maar ook veel bospaden. Na 20 km zijn we aangekomen in Betanzos. We doken gelijk het terras op om deze toch wel zware dag af te sluiten met een verkoelend drankje

Dag 4 Vandaag was het een zware dag. De etappe ging veel over verharde wegen maar had ook veel heuvels om te beklimmen. 2 deelnemers kunnen nog niet meelopen. Daarom gingen we met zijn vieren op stap. We hadden afgesproken dat we ieder ons eigen tempo zouden lopen. En dat ging goed, voor een paar was het zelfs meer relaxed omdat ze meer in stilte wilde wandelen . Om 17.00 kwamen we aan in Hospital de Bruma en werden we opgehaald door het hotel omdat dit ver van de route ligt. Het hotel is heerlijk om te verblijven!

Dag 5 Gisteravond heb ik een terugvlucht geregeld voor 1 van de deelneemsters. Haar gezondheid is zodanig dat ze niet meer mee kan lopen. Vanmorgen is ze met de taxi naar het vliegveld van Santiago gegaan. Ik heb erg met haar te doen omdat ze met veel verwachtingen aan deze tocht begon.
We werden door het hotel naar de route gebracht. Deze dag liepen we vooral in de bossen. Het was een heerlijke dag om te wandelen. We kunnen merken dat we vlak bij Santiago zijn, we komen steeds meer pelgrims tegen.
Om 15.30 na 20 km te hebben gelopen , kwamen we bij pension Villanova waar Judith ons opwachtte. Zij gaat steeds met de taxi naar het hotel omdat ze niet kan meelopen. Toen de eigenaar me zag werd ik blij begroet. Hij herkende me gelijk van de vorige keer. Vanavond worden we door hem naar een restaurant gebracht omdat we wat afgelegen zitten van de bewoonde wereld.

Dag 6 Vanmorgen was het heerlijk wakker worden. Een uitgebreid ontbijt stond ons op te wachten. Het is in pension Villanova of je thuis zit. Een knuffel als afscheid waarna we onze laatste dag stappen begonnen. Judith had voor de laatste dag de wil om toch mee te lopen. Wat waren we trots op haar. Zo veel doorzetting vermogen heeft ze. Tot de laatste 2 km heeft ze het gelopen en moest ze nog even met de taxi. Het aankomen op het plein was voor ons allemaal erg emotioneel. Deze week is er veel gebeurd en moest ieder voor zich de juiste beslissingen nemen. Maar ik ben trots op iedereen dat we deze tocht mooi hebben volbracht. We zijn nu in een mooi appartement waar we even tot rust komen. Vanavond gaan we naar de pelgrims mis en hopen dat het wierookvat voor ons wil zwaaien

Dag 7 Onze laatste dag in Santiago was een heerlijke dag. Na het ontbijt zijn we naar het pelgrimsbureau gegaan om onze Compostella op te halen. Snel nog even naar de huiskamer van de lage landen waar we door Theo hartelijk werden ontvangen met een bakje koffie.
Natuurlijk flaneren door de oude straatjes van Santiago en vanavond een afscheidsetentje met de deelnemers wat ontzettend gezellig was maar ook emotioneel. Ik had nl een speciale oorkonde gegeven aan degene die deze Camino niet kon lopen. Ik vond dat ze hem verdiend heeft. Ze heeft deze week haar eigen camino gelopen. Hoe blij en gelukkig was ze ermee

Dag 8 Na nog een morgen te hebben geslenterd in het centrum van Santiago zijn we om 15.00 met de bus richting vliegveld gegaan. Daar vertrok onze vlucht om 17.50 richting Brussel Zaventem. We kijken terug op een camino die ons veel gebracht heeft, een camino die ons voor altijd bij zal blijven.