De camino Portugues Variante Espiritual wijkt af van de bekende camino Portugues. Bij Pontevedra slaan we af richting Armenteira. We komen langs het plaatsje Combarro. Dit is een prachtig vissersdorpje, beroemd om zijn hórreos (graanschuur), een typisch Galicische constructie. Hórreos worden gebruikt om graan op te slaan; ze worden uit de grond geheven door pilaren die eindigen in platte stenen die toegang door knaagdieren verhinderen. Ze zijn gemaakt van steen of een combinatie van steen en hout.

Het gedeelte na Armenteira is een van de grootste natuurlijke schoonheid. Het heet Ruta da Pedra e da Auga (route van steen en water) en het gaat langs een rivier waar je de overblijfselen van veel oude watermolens kunt zien.

De volgende etappe gaat naar Vilanova de Arousa waar we per boot over de Rio Ulla naar Padrón gaan. Tijdens deze boottocht zie je 17 stenen kruisen die de weg identificeren die wordt gevolgd door de overblijfselen van apostel Jacobus de Meerdere. De boot met het lichaam van Jacobus bereikte Iria Flavia, in de buurt van de huidige stad Padrón vlak bij Santiago de Compostela. De overblijfselen van zijn lichaam werden naar Santiago gebracht.

Bij Padrón komt deze route terug om zich bij de Camino Portugues aan te sluiten. 

Camino Portugués afstand 264 km.

De camino Portugués is een tocht door mooie glooiende akkers en met veel wijngaarden, waar de wereldberoemde port gemaakt wordt. De route die door het binnenland gaat, leidt je langs, vredige dorpjes, eucalyptusbossen  en onder de druiven door.
Tijdens de wandeltocht langs de kust, loop je langs kleine vissersdorpjes met een wonderschone natuur en de zee aan je linkerkant.

 

We starten deze prachtige tocht in Porto. Porto is een havenstad in het Noordwesten van Portugal, aan de Costa Verde. Het mooie Porto is gebouwd aan de rivier de Douro, het is tegen 7 heuvels gebouwd, en wordt ook wel de stad van de bruggen genoemd. Het is, na Lissabon, de grootste stad van Portugal. Kenmerkend zijn de kleurrijke huizen en de porthuizen. Het heel oude centrum van Porto staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco en wordt ook wel Ribeira genoemd.

 

De Costa Verde is vooral bekend om zijn uitgestrekte zandstranden en het heuvelachtige landschap met veel wijnbouw. De route langs de kust gaat langs kleine vissersdorpen met een pad waar je  constant uitzicht hebt op de zee.
We passeren de mooie plaatsen Ponte de Lima met zijn beroemde romaanse brug en middeleeuwse stadskern. We steken de grens over bij Caminha. Deze plaats ligt bij de grens van Spanje en is een vestingplaats aan de monding van de Rio Minho.  Er is een veerboot die de twee oevers van de rivier met elkaar verbindt. We steken over en zijn in Spanje. We lopen verder door het mooie Galicië en beëindigen de wandeltocht in Santiago de Compostela met een voldaan gevoel.

We verblijven nog een dag in Santiago on deze stad te ontdekken.

 

De camino Portugués is een gemiddeld zware route omdat deze geen erg grote hoogteverschillen kent.
 

Foto's van deze wandeltocht zijn te zien in het fotoalbum.
 
We slapen op de route in hostels/hotels soms in een appartement. De prijzen zijn o.b.v.  2 persoons kamers met aparte bedden met ontbijt. Bagagevervoer incl. en extra dag in Santiago de Compostela

Prijs:
Camino Portugues kustroute 15 dagen €974,- 

 

Het YouTube filmpje hierboven is een impressie van de Camino Portugués met aansluitend de Camino Finisterre , die ik zelf heb gelopen in 2015.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Variante Espiritual